Begrafenis
Wat is het verschil tussen een algemeen en particulier graf?
Een particulier graf (ook wel: familiegraf) staat op naam en wordt gehuurd. U bepaalt welke familieleden in dit graf worden begraven. De huurtermijn varieert, maar ligt meestal tussen de 10 en 30 jaar. Vaak geldt voor een particulier graf een onderhoudsplicht. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf. In een algemeen graf worden ook overledenen van andere families begraven. De huurtermijn voor een algemeen graf kunt u niet verlengen.
Mag een overledene ook zonder kist worden begraven?
Ja, maar dan moet wel gebruik worden gemaakt van een lijkwade en een opbaarplank om de overledene naar het graf te dragen. Vraag onze uitvaartverzorgers naar de mogelijkheden.
Wat gebeurt er als een graf wordt opgezegd?
Het graf wordt dan geruimd en opnieuw uitgegeven. De stoffelijke resten gaan naar een verzamelgraf, tenzij de nabestaanden tijdig aangeven dat ze deze resten bijvoorbeeld willen laten herbegraven of cremeren. Neem voor meer informatie en advies gerust contact op met onze uitvaartverzorgers.
Crematie
Mogen nabestaanden aanwezig zijn bij het invoeren van de overledene in de crematieoven?
Ja, bij de meeste crematoria is dit toegestaan. Wel is het aantal mensen dat hierbij aanwezig kan zijn beperkt in verband met de beschikbare ruimte en veiligheidsbepalingen. Dit kan per crematorium verschillen.
Is het bij een crematie verplicht om een kist te gebruiken?
Nee, de overledene mag voor de crematie ook op een opbaarplank liggen, gewikkeld in een lijkwade.
Diversiteit
Waaruit bestaat de ervaring van CVU met multiculturele uitvaarten?
Jarenlang al verzorgt CVU uitvaarten volgens andere tradities, culturen en religies. Om zich te bekwamen heeft CVU eertijds de dialoog opgezocht met vertegenwoordigers uit diverse gemeenschappen. Hun kennis is vertaald in werkinstructies en workshops waarmee onze uitvaart- en overledenenverzorgers zijn opgeleid. Een uitvaart volgens andere tradities wordt altijd begeleid door een uitvaartverzorger met ruime ervaring met de betreffende gemeenschap. Wij weten hoe belangrijk het is dat u de verzorging van de uitvaart volgens andere overtuigingen en gebruiken in vertrouwen kunt overdragen. Voor het verzorgen van een repatriëring naar het land van herkomst werken wij in geval van luchttransport samen met mortuarium Schiphol.
Heeft CVU de faciliteiten voor multiculturele uitvaarten?
Ja, veelal kan dat in een van de uitvaartcentra van CVU zelf. Belangrijke voordelen hierbij zijn dat wij de tijd nemen voor de ceremoniële diensten én dat u met alle zorg en inleving omringd wordt. Zo gewenst kunnen we ook gebruik maken van faciliteiten elders. Onze uitvaartverzorger adviseert in samenspraak met u de meest geschikte locatie voor een eventuele rituele bewassing, het rouwbezoek en de uitvaartceremonie.
Financieel
Ik heb een beperkt budget. Kan CVU mij dan ook helpen?
Ja dat kan. CVU biedt hiervoor een ‘uitvaart in eenvoud’ of een ‘uitvaart in stilte’ (zie ook ‘kosten van een uitvaart‘ op deze site). Neemt u hiervoor contact met ons op voor een advies op maat. Dat kan telefonisch via 010 466 11 00 (werkdagen tussen 08.30 en 17.00) of via email info@cvu.nl
Wat is erfbelasting?
Erfbelasting is een belasting die nabestaanden betalen over de erfenis. De hoogte van de belasting hangt af van de familieverwantschap met de overledene: hoe nauwer de verwantschap, hoe lager het tarief.
Zijn kosten van de uitvaart fiscaal aftrekbaar?
Nee, sinds 1 januari 2009 zijn uitvaartkosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Soms is de erfbelasting nog wel fiscaal aftrekbaar.
Wanneer is een verklaring van erfrecht vereist?
Uit een verklaring van erfrecht blijkt wie de erfgenamen van de overledene zijn. Met een verklaring van erfrecht kan de notaris dus vaststellen aan wie het saldo van de bankrekening van de overledene moet worden overgemaakt. Erfgenamen kunnen ook onderling besluiten een van hen een volmacht te geven om het geld van de bankrekening te halen en te verdelen.
Is de opdrachtgever van de uitvaart ook verantwoordelijk voor alle financiële zaken rondom de uitvaart?
Ja, de opdrachtgever is en blijft verantwoordelijk voor alle financiële zaken die betrekking hebben op de uitvaart. De factuur van de kosten uitvaart wordt dus ook naar de opdrachtgever verstuurd.
De overledene heeft een uitvaartzekering, maar niet bij een verzekeraar waarmee CVU samenwerkt. Kan CVU toch de uitvaartverzorging op zich nemen?
Ja, ongeacht waar iemand wel of niet is verzekerd, kan CVU de uitvaartverzorging doen. Het bedrag dat wordt uitgekeerd of de diensten die worden vergoed, hangen onder andere af van de soort uitvaartverzekering (sommen of natura) en de polisvoorwaarden. Onze uitvaartverzorgers informeren u geheel vrijblijvend over de mogelijkheden en dekking van uw polis.
Rouwverwerking
Waar kan ik met mijn verdriet heen?
Na de uitvaart begint voor nabestaanden vaak de moeilijkste periode: de verwerking van het verlies. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Ook in deze emotionele periode zijn wij er voor u. Onze nazorgmedewerkster biedt een luisterend oor, helpt bij de rouwverwerking en verwijst indien nodig of gewenst door naar andere professionele hulpverleningsinstanties.
Is het goed om kinderen bij de uitvaart te betrekken?
CVU denkt dat het inderdaad goed is om kinderen bij een afscheid te betrekken. Op welke manier verschilt per kind en leeftijd. Neem voor advies en ondersteuning gerust contact op met onze uitvaartverzorgers of nazorgmedewerkster. CVU verstrekt tijdens de bespreking van de uitvaart een speciaal kinderboekje waarmee ouders hun kind(eren) op eenvoudige wijze het overlijden en de uitvaart bespreekbaar kunnen maken.
Uitvaart algemeen
Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?
De begrafenis of crematie mag volgens de wet niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden en niet later dan uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van het overlijden. De dag van overlijden telt dus niet mee in de termijnbepaling. Zo nodig kan de Officier van Justitie toestemming geven om hiervan af te wijken. Bijvoorbeeld omdat uit geloofsovertuiging binnen 24 uur begraven moet worden of omdat er nog een naaste uit het buitenland moet komen. Onze uitvaartverzorgers regelen alle formaliteiten als van de wettelijke termijn van de lijkbezorging moet worden afgeweken.
Zijn er regels voor de kleding van de overledene?
Bij voorkeur draagt de overledene bij een begrafenis kleding van natuurlijke (biologisch afbreekbare) materialen. Synthetisch materiaal, zoals panty’s en schoenen, belemmert namelijk een goed verteringsproces van het lichaam. Een bril of sieraden hoeven niet afgedaan te worden. Indien gewenst krijgt u persoonlijke bezittingen voor het definitief sluiten van de kist terug.
Mag ik de overledene zelf verzorgen?
Ja, u mag de overledene zelf wassen en aankleden. Onze medewerkers kunnen u hier desgewenst bij helpen. Verzorgt u liever niet zelf? Uiteraard is het ook mogelijk om alleen aanwezig te zijn bij het verzorgen.
Welke instanties krijgen automatisch bericht van een overlijden?
In geval van overlijden informeert de gemeente automatisch de volgende instanties: de belastingdienst, het hoogheemraadschap, de Sociale Verzekeringsbank (AOW, ANW) en het UWV (WW, Ziektewet, WAZ, WIA, WAO, Wajong). Uiteraard is de gemeente zorgvuldig in haar verwerkingen, maar het kan weleens voorkomen dat iets niet goed wordt verwerkt. Houd dus zelf ook in de gaten of alle instanties daadwerkelijk geïnformeerd zijn. Raadpleeg voor meer informatie onze checklist bij overlijden of neem contact op met onze nazorgmedewerkster.
Wat gebeurt er als er geen nabestaanden zijn die de uitvaart willen of kunnen regelen?
Als er geen erfgenamen bekend zijn of de erfgenamen zijn niet in staat de uitvaart te betalen, is de gemeente verplicht om de uitvaart te verzorgen. Dat staat in artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging. Indien niet bekend is of een begrafenis of crematie gewenst is, besluit de gemeente in de regel tot een begrafenis. Over het algemeen zal de uitvaart sober zijn en worden alleen de noodzakelijke uitvaartonderdelen verzorgd. Zo vindt er geen officieel rouwbezoek, een uitvaartceremonie of een condoleance na afloop plaats. De gemeente onderzoekt altijd de mogelijkheid om de kosten van de uitvaartverzorging bij de directe erfgenamen te verhalen. Op grond van de wet zijn kinderen namelijk verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart van hun ouders.
Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u een wijziging in uw persoonlijke gegevens doorgeven?
Dat kan via: info@cvu.nl of per telefoon: 0800 288 22 55 (gratis). U kunt ons ook een bericht sturen.