Een duurzame gedachte
Steeds meer mensen maken tijdens hun leven duurzame en maatschappelijk verantwoorde keuzes. Ook bij de verzorging van de uitvaart kunt u hiervoor besluiten. CVU Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid te kiezen voor een duurzame uitvaart volgens de criteria van Stichting Greenleave waarbij CVU zich als deelnemer heeft aangesloten. Stichting Greenleave heeft zich als doel gesteld om de uitvaart in Nederland te verduurzamen. CVU herkent zich in de Greenleave waarden en committeert zich hieraan.
Kernprincipes
CVU hanteert in haar bedrijfsvoering de zeven kernprincipes van Greenleave om zo keuzes en afspraken rondom een eventueel gewenste duurzame uitvaart te waarborgen.
Waar kunt u bij een duurzame uitvaart aan denken?
CVU biedt u de keuze een uitvaart volledig duurzaam in te vullen of alleen op bepaalde onderdelen. Hiervoor bieden wij producten en diensten rondom de uitvaart die het meest bijdragen aan een duurzame uitvaart. Onze uitvaartverzorgers denken creatief met u mee zodat u een verantwoorde keuze kunt maken voor een duurzame uitvaart die bij u past en rekening houdt met uw budget.
Natuurbegraven
Naast een crematie of een begrafenis op een reguliere begraafplaats, kan er ook gekozen worden voor een natuurbegrafenis. Een plek in de natuur, onder een boom, struik of in het open veld omringd door bossen of heide als laatste rustplaats en zonder grafmonumenten. Een naamaanduiding met een houten boomschijf en/of een toegekend GPS coördinaat is veelal slechts de enige markering. Aan een natuurbegrafenis worden logischerwijs voorwaarden gesteld die een duurzame uitvaart waarborgen, zoals een kist of wade, kleding en attributen van de overledene van natuurlijk afbreekbaar materiaal.
Duurzame producten en diensten rondom de uitvaart
Uitvaartkist en opbaarbed
Een duurzame uitvaartkist hangt samen met de keuze voor een crematie of een begrafenis. Bij begraven heeft een wilgentenen mand bijvoorbeeld de voorkeur omdat deze goed afbreekbaar is in de grond. Daarnaast is wilgenteen snelgroeiend materiaal dat lokaal geteeld en gewonnen wordt en is het korter transport ervan minder belastend voor het milieu.
Bij cremeren is een kist van massief hout van Nederlandse bodem met een FSC- of een gelijkwaardig keurmerk, de beste optie (bijv. Hollands hout uit de bossen van Staatsbosbeheer, populier). Door het gebruik van massief hout als noodzakelijke brandstof voor de ontbranding, verbruikt de crematieoven minder energie.
In plaats van bijvoorbeeld katoen, dat belastend is voor het milieu door de gebruikte bestrijdings-middelen en gebruik van veel water voor het bleken en verven, is als kistbekleding linnen, hennep, bamboe- of brandnetelvezels een duurzame keuze.
Wat wel of niet in de kist?
Kleding van de overledene gemaakt van natuurlijke producten als wol, linnen of hennep is een duurzame keuze. Het gebruik van panty’s en schoenen wordt ontraden. Sieraden en een bril kunnen beter afgedaan worden voordat de kist gesloten wordt. Niet alleen een bril maar ook een gehoortoestel zijn goed geschikt voor hergebruik t.b.v. ontwikkelingslanden of recycling. Een mobiele telefoon, waarin schaarse grondstoffen zijn verwerkt, wordt eveneens beter niet meegegeven. Foto’s (zonder glas in de lijst), houten voorwerpen, bloemen of zo gewenst onverpakt voedsel kunnen zonder problemen mee in de kist.
Lijkwade
In plaats van begraven of cremeren in een kist, kan de overledene ook in een lijkwade worden gewikkeld. Duurzame lijkwaden zijn gemaakt van linnen, wol, bamboe, hennep of vilt, elk met hun eigen uitstraling en karakter. Voor een waardig vervoer van de overledene in een wade wordt gebruik gemaakt van een houten draagbaar of opbaarbed, vervaardigd van duurzaam hout.
Opbaren
Voor het goed houden van de overledene wordt in de regel gebruikt gemaakt van koeltechnieken. Hiervoor wordt relatief veel energie verbruikt. Het gebruik van de centrale koeling in het uitvaartcentrum is wegens een veel lager energieverbruik duurzamer dan een thuisopbaring met gebruik van een individuele mobiele (bed)koeling. Bij een thuisopbaring wordt de conditie van de overledene in principe dagelijks gecontroleerd, met extra verkeersbewegingen door onze medewerker tot gevolg. Bij gebruik van het uitvaartvaartcentrum is dat laatste niet nodig en dus milieuvriendelijker.
Rouwdrukwerk
CVU beschikt over een eigen professionele Grafische en Audiovisuele afdeling waardoor wij niet alleen snel kunnen leveren, maar ook met apparatuur (zoals laserprinters) werken met de modernste technieken en instellingen die een bijdrage leveren aan o.a. energiebesparing. Lege toners gaan in een retourdoos terug naar de leverancier voor hergebruik. Rouwdrukwerk printen wij zo veel mogelijk op licht papier met een FSC keurmerk. Ook kan er gekozen worden voor 100% gerecycled papier. Als alternatief voor een papieren rouwcirculaire verzorgen wij ook digitale rouwkaarten en bieden wij kosteloos gebruik van ons digitaal condoleanceregister ‘gedachtenispagina‘ aan.
Vervoer
Voor het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart zijn er diverse duurzame mogelijkheden. Denk hierbij voor langere afstanden bijvoorbeeld aan een elektrische rouwauto. Voor kortere afstanden zijn de loopkoets, rouwfiets, boerenkar of koets met paarden een duurzamer alternatief.
CVU beschikt in haar werkregio over meerdere uitvaartcentra die doorgaans in de nabijheid liggen van lokale begraafplaatsen en crematoria. Hierdoor worden lange afstanden al beperkt. Daarnaast lenen onze uitvaartcentra zich ook voor het houden van diensten, condoleances, recepties en catering zodat alles zoveel mogelijk op één locatie wordt gehouden. Zie onze locaties of raadpleeg onze uitvaartverzorgers voor een advies op maat.
Catering
Op steeds meer locaties is biologische catering verkrijgbaar, zo ook in de uitvaartcentra van CVU. Sowieso gebruiken wij uitsluitend koffie en thee met een UTZ keurmerk en schenken wij bij voorkeur kraanwater i.p.v. betaald flessenwater. Voor andere consumpties maken wij gebruik van lokale cateraars en waar gewenst van lokale of streek- en seizoenproducten zodat ook op dit gebied onnodig lange transportkilometers voorkomen worden. Ook dit draagt bij aan duurzame catering. Naast een allergenenkaart kunt u ook de betreffende duurzaamheidskeurmerken raadplegen.
Bloemen
Veel bloemen komen vaak uit verre landen. Kiezen voor bloemen uit eigen tuin of voor Nederlandse seizoensbloemen is meer duurzaam. CVU kan u adviseren en helpen met levering van duurzame bloemstukken voorzien van een duurzame bloemist keurmerk.
Grafmonument
De meest duurzame keuze voor een grafmonument is het planten van een boom, struik of plant ter nagedachtenis. Een zwerfkei of een houten monument is een goed alternatief voor de reguliere, natuurstenen gedenkmonumenten. Verkiest u toch natuursteen, kies dan voor een zogeheten ‘CircleStone’: door hergebruik van een bestaand monument dat door de steenhouwer weer prachtig geslepen en gepolijst wordt, krijgt de gedenksteen een nieuw leven. CVU beveelt in onze regio daarvoor De Gedenkgroep aan die bij CircleStone, een initiatief van Greenleave, is aangesloten.
Sierurn
Duurzame sierurnen zijn er in vele soorten en materialen, bijvoorbeeld van plantaardig materiaal. Deze eco-urnen zijn gemaakt van plantenextracten, zout of hars. Na twee à drie jaar plaatsing in de aarde is de urn vergaan en tezamen met de as opgenomen in de natuur. Verkiest u een duurzame urn waarin de as langere tijd bewaard kan worden, denk dan aan een urn van aan de lucht gedroogde klei of een van ongelakt binnenlands hout met een FSC of gelijkwaardig keurmerk. Een afbreekbare urn bestaat ook voor een asbestemming in het water. Een ‘zee-urn’ bijvoorbeeld van organisch granulaat laat zich langzaam oplossen waardoor de as zich uiteindelijk vermengt met het oerelement water.